Sept 2017 - Technisch weer

Energyville 2 Genk nadert voltooiing

Bewust of onbewust zijn we dagelijks bezig met onze energiehuishouding. Het besef waar onze energie vandaan komt en welke consequentie dat heeft wordt steeds groter. De urgentie is inmiddels overduidelijk en het bewustzijn dat er iets moet veranderen evident. Om de transitie van een op fossiele brandstof gebaseerde maatschappij naar een op hernieuwbare brandstof gebaseerde maatschappij te kunnen versnellen is de behoefte aan technologische ontwikkelingen groter en urgenter dan ooit. 

Daarom vinden wij het bijzonder om samen met Deerns en Conix RDBM te mogen ontwerpen en bouwen voor imec op Energyville in Genk, een voormalige mijnbouwsite die naar gezamenlijk initiatief van onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt wordt getransformeerd naar een campus gericht op onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Wie had in 1987, met de noodzakelijke sluiting van de steenkoolmijn Waterschei, kunnen bedenken dat deze plek zou transformeren tot aanjager in de energietransitie en daarmee ook voor de werkgelegenheid in de stad en regio? 

Het onderzoekgebouw Energyville 2 voor imec is het derde gebouw dat op dit moment wordt gerealiseerd. Na precies een jaar bouwen is de gevel van Energyville 2 al een eind klaar. De aluminium cassettegevel, die in hetzelfde gevelvlak ligt als de strookramen, versterkt het technische karakter en de onderzoeksfunctie van het gebouw. De kleurtoon van het gebouw – donkerbruin, mat en glanzend – is geïnspireerd op de steenkool uit het mijnbouwverleden. De horizontale strookramen bieden gebruikers vrij uitzicht over het oude mijnlandschap. 

Binnen wordt nog hard gewerkt aan de afbouw. In het gebouw zijn twee werelden te onderscheiden. Een formeel en representatief gedeelte dat ca 150 werkplekken huisvest en een technisch labogedeelte. Het karakter van de binnenzijde is zowel in de kantoren als het labo zo licht mogelijk gehouden. Een indrukwekkend technisch plafond boven de gehele labovloer volgt strikte regels om de ideale condities te creëren voor hoogwaardig onderzoek. De afwezigheid van binnenwanden versterkt het contact met de omgeving en stimuleert kennisdeling en interactie. 

Gelijktijdig met de renovatie van de nog bestaande voormalige mijngebouwen wordt het buitenterrein rondom de gebouwen aangelegd. Tijdelijke functies en events maken zichtbaar dat het gebied enorm in versnelling is. De keerwanden rondom het imec gebouw verhullen het facilitaire karakter en versterken het beeld van een uniek cluster in het extensieve graslandschap. Het gebouw wordt eind dit jaar opgeleverd. 

- Project Waterschei in Genk (België)

Meer informatie: Aron Bogers, Niels Kranenburg