Sept 2017 - Technisch weer

Bijzondere gevel Geowetenschappen

Het gebouw van de Faculteit Geowetenschappen in Utrecht is bijna af. Aan het interieur wordt nog hard gewerkt, maar voor de buitenwereld staat er al een prachtig nieuw gebouw. De gevel is namelijk zo goed als klaar. 

Het beeld van Geowetenschappen is een variatie op de horizontale banden die de aanliggende twee gebouwen kenmerken. De inspiratie voor de architectuur van dit gebouw ligt in de geologische opbouw van aardlagen die plooien en die variëren in dikte en ligging. De donkere kleur, het verschil in textuur, de plaatrichting en de beweging in de gevel refereren hieraan. Door te variëren in diepte van de negge, en in samenhang daarmee ook de hoogte van het glas aan te passen, is buitenzonwering niet nodig. Draaiende delen zijn vlak ontworpen waardoor ook de glasvlakken abstract zijn en meedoen in het spel van de aardlagen. De donkere lagen worden gekoppeld wanneer het glas zonder negge is toegepast of juist gescheiden indien een diepe negge aanwezig is. De donker geanodiseerde aluminium gevelbekleding vertoont tintverschillen door een andere lichtbreking wanneer de richting verandert. Dit geeft een extra levendig effect aan de gevel. In het glas is speciale zonwering aangebracht zodat van binnen uit altijd zicht naar buiten is zonder dat het te warm wordt. 

Het gebouw is ontworpen met een ‘kop’ van 30x30 meter met daaraan een kantoorvleugel van 18 meter diep. De vorm van de kop is aanleiding om een interessante ruimtelijke koppeling tussen de verdiepingen te maken. Het centraal gelegen atrium met daarin de centrale trap is voorzien van een lichtkap. Door de ‘huiskamers’ aan dit atrium te leggen, dubbel hoog te ontwerpen en van positie te wisselen ontstaat een boeiend ruimtelijk hart, waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Ook de staart is voorzien van ten opzichte van elkaar verspringende vides die ervoor zorgen dat de verdiepingsvloeren over meerdere lagen ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. 

In het ontwerp van Geowetenschappen is veel aandacht besteed aan energiegebruik, materiaalkeuze en regeltechieken. Daarvoor ontving het gebouw een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat. 

Het gebouw voor Geowetenschappen wordt in december opgeleverd. 

- Project Geowetenschappen in Utrecht

Meer informatie: Hans Toornstra, Elza Heemskerk, Benno de Jong, Jaco Troost