maart 2016 - Social impact

Kinderen moeten weer (buiten)spelen!

Onze kinderen zijn, mede door ons goedbedoelde beleid, ondergedompeld in gemakken en veiligheid. In Pijnacker grepen stedenbouwkundigen Arnold Meijer en Frank Maas daarom de kans aan om een groen woonmilieu landschappelijk in te richten, met ruimte om te spelen in de natuur. 

Er zijn in het recente verleden weinig uitdagende speeltuinen gerealiseerd. Apart voor elke leeftijdscategorie en veelal ook nog eens voorzien van (veiligheids)matten of kunstgras waar kinderen vooral niet vies kunnen worden. Juist in deze tijd van games, internet en social media waarbij kinderen vooral binnenshuis op de bank spannende dingen meemaken, zouden kinderen van elke leeftijdsgroep uitgedaagd moeten worden. Dingen ontdekken in de natuur, te ravotten in de modder, elkaar te ontmoeten en met elkaar te spelen. En dan niet elke leeftijdsgroep op een andere plek, maar in één ruimte waar jong en oud samenkomen. 

In het landschappelijke woonmilieu in Pijnacker is zo min mogelijk ingericht, op wat speelaanleidingen in de vorm van heuvels, boomstammen en een waterloopje na. De afstanden tussen de speelaanleidingen zijn bewust wat groter dan gebruikelijk, juist om de kinderen te laten bewegen. De materialen zijn natuurlijk van karakter. Zand, modder en gras, plassen om in te ravotten. Ondanks dat alles nog moet volgroeien en de lente nog moet beginnen, was het enthousiasme onder de jeugd al groot. 

Meer informatie: Arnold Meijer, Frank Maas