Juni 2017 - Circulair en Gezond

Gebouw volgt mens

Een inspirerende werk- en studieomgeving, met ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Ontspannen en lichtvoetig ontworpen in de parkachtige campus die in ontwikkeling is. Hout binnen en buiten geeft het gebouw een prettig toegankelijke sfeer. Een duurzaam en gezond gebouw, nagenoeg energieneutraal, dat zijn verantwoordelijkheid neemt naar de toekomst. Dat was het uitgangspunt voor ons ontwerp voor de nieuwbouw van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen

Om dat te bereiken, hebben we meteen aan het begin van het ontwerpproces een paar belangrijke keuzes gemaakt. Veel daglicht bijvoorbeeld. Dat levert een prettig werk- en studeerklimaat waar weinig kunstlicht nodig is. De compacte opzet met prettig lichte atria beperkt het gevelvlak, en dat is gunstig voor het energiegebruik. Uitnodigende en strategisch gelegen trappen zorgen ervoor dat de liften minder gebruikt worden. Tenslotte maken we gebruik van een bijzonder warmte-terugwinwiel in de klimaatinstallatie – uitgevonden door onze teampartner Deerns. 

Maar de belangrijkste manier waarop we van Sociale Wetenschappen een prettig energiezuinig gebouw maken, is misschien wel het principe ‘gebouw volgt mens’: alleen waar mensen aanwezig zijn, doet de klimaatinstallatie z’n werk. Bijzonder is dat medewerkers hun raam open kunnen doen. Iets dat erg gewaardeerd wordt. Uiteraard schakelt de klimaatinstallatie in de ruimte waar het raam open staat vanzelf uit.

Meer informatie: Jeroen Simons, Wilco van Oosten