februari 2016 - De kracht van het collectief

Fijn werken in vernieuwd kantoor

De Nederlandsche Bank wilde op een activiteit gerelateerde manier gaan werken. Daarom ontwierpen wij voor de renovatie van hun bijkantoor aan de Sarphatistraat in Amsterdam een gevarieerde werkomgeving. De circa 170 medewerkers van DNB die hier dagelijks werken kunnen kiezen uit verschillende soorten werkplekken in een open, transparante setting.

Architect Tako Postma: “We hebben de kantoorvloeren een warme huiselijke sfeer gegeven. De grote nieuwe vides met hoge planten zijn belangrijk voor het ruimtelijke gevoel, ze leggen visueel en functioneel de verbinding tussen de verdiepingen. Het is mooi om te zien dat de medewerkers die sfeer direct herkennen en moeiteloos hun nieuwe werkomgeving omarmen.”

Met de renovatie is ook een enorme duurzaamheidsslag gemaakt. Van het oorspronkelijke jaren ’70 gebouw zijn alleen het souterrain en het skelet gehandhaafd. Een nieuwe gevel met daarachter een geheel nieuw interieur heeft het gebouw klaargemaakt voor de toekomst. Ondanks de beperkte verdiepingshoogte baadt de ruimte in daglicht. Met een energielabel A+ voldoet het gebouw weer aan de eisen die horen bij deze tijd.

Naast vier kantoorverdiepingen huisvest dit gebouw ook het bezoekerscentrum van DNB, dat in het najaar van 2015 werd geopend door Koningin Máxima. Achter de transparante gevel krijgen bezoekers een kijkje in de keuken van DNB en inzicht in de complexe materie van geld en economie. Met een verdubbeld bezoekersaantal reageren ook zij vol enthousiasme op deze vernieuwde huisvesting.

- Project De Nederlandsche Bank in Amsterdam 

Meer informatie: Tako Postma, Maarten HooijmeijerRodi van der Horst