Dec 2018 - Snoepgoed

Een veilige plek voor de politie

Het politiebureau in Amsterdam Zuid was een kind van zijn tijd. Het gebouw was in zichzelf gekeerd, vol dichte deuren en afgesloten werkplekken. Iets wat niet meer past bij de manier waarop de politie tegenwoordig werkt. Waakzaam, dienstbaar maar ook transparanter en toegankelijker. Inbo kreeg de opdracht om het introverte gebouw vriendelijker te maken, zowel voor publiek als gebruikers. 

Rodi van der Horst en Tom Oudijk vonden het belangrijk een plek te creëren waar agenten zich veilig en ontspannen voelen. Op straat worden ze vaak geconfronteerd met minder plezierige omstandigheden. Stoere dienders in heftige situaties. Eenmaal terug op het bureau moeten ze dat ook een plek kunnen geven en er met elkaar in alle rust over kunnen praten. Dus creëerden Rodi en Tom een binnenruimte die veiligheid uitstraalt en de heftige dingen die ze buiten meemaken compenseert. Een plek die openheid mogelijk maakt en waar samenwerken wordt gestimuleerd. 

De hele binnenkant van het gebouw werd op de schop genomen. Er kwam een vide over drie verdiepingen. Zo werd het pand veel lichter, hoger en gevoelsmatig groter. Een robuuste trap is de eyecatcher in het gebouw. Door installatietechnische ingrepen voelt het binnen veel behaaglijker en is het pand ook nog eens energiezuiniger. Belangrijk was een goede routing in het gebouw te ontwerpen. Daarvoor hebben Rodi en Tom diverse politiebureaus bezocht met veel vragen in hun achterhoofd. Welke route legt een arrestant af?  Wat zijn de risico’s? En hoe voorkom je escalatie? Dat wierp zijn vruchten af, want de nu de indeling is aangepast aan de processen die met een arrestant doorlopen wordt, is het veiliger en overzichtelijker. 

Op de eerste verdieping zijn alle ‘kantoortjes’ verdwenen. Ook hier is alles opener en lichter geworden. De werkplekken zijn flexibel en overlegruimtes hebben glazen wanden gekregen. Die openheid doet veel met de werksfeer want het bureau is een populaire plek voor ontmoeting binnen het korps. Teamleiders uit andere districten komen bij voorkeur naar deze locatie voor overleg. Met name de briefingruimte met een lichthouten tribune blijkt een schot in de roos. 

Het was een boeiend en plezierig ontwerptraject. Dat kwam ook door de grote betrokkenheid en de inbreng van het enthousiaste politieteam, dat regelmatig in politie-outfit de ontwerpstudio binnenliep om even polshoogte te nemen.  

- Politiebureau Amsterdam

Meer informatie: Rodi van der Horst, Tom Oudijk