Dec 2018 - Snoepgoed

Een flexibel gemeentehuis

In Son en Breugel krijgen gemeenteambtenaren een nieuwe werkplek. De eerste fase van de nieuwbouw en transformatie van het gemeentehuis is eind maart gereed.

Het gemeentehuis bestond uit twee delen die allebei op een verschillende manier worden aangepakt. Zo stamt het markante hoofdgebouw uit de jaren zestig. Een bijzondere compositie, opgetrokken uit beton, natuursteen en grote glaspuien met stalen kozijnen. Een gemeentelijk monument dat gezichtsbepalend is voor het dorp. Dit zal in de tweede fase worden getransformeerd. In de jaren tachtig is het gemeentehuis uitgebreid en is er een pand naast gezet. Dat is nu vervangen door nieuwbouw.

Het nieuwe ontwerp is passend in de brede verzameling tijdsbeelden die zo kenmerkend zijn voor de dorpskern van Son en Breugel. Het oogt modern en ingetogen met grote vensters en royaal gedetailleerd metselwerk. Het is iets naar achter geplaatst ten opzichte van het jaren zestig gebouw waardoor er nog meer nadruk ligt op het monumentale deel van het gemeentekantoor. De nieuwbouw is voornamelijk bestemd als kantoor voor het ambtelijk apparaat van Son en Breugel. De gemeenteambtenaren komen te werken boven de winkels die in de plint van het gebouw zijn bedacht. Dat versterkt het levendig winkelhart van de Brabantse plaats.

Het nieuwe pand is energieneutraal door een scala aan energiebesparende maatregelen. Zoals het gebruik van hoogwaardige isolatie en een speciaal daklichtontwerp met zonnepanelen.  Het krijgt een ruimtelijk en transparant interieur waarin de werkruimten zijn ontworpen rond een centrale vide. Wat het gebouw maakt, is dat het flexibel ontworpen is. Stel dat door een gemeentelijke herindeling of een veranderde organisatie de kantoorfunctie komt te vervallen dan is het gebouw heel makkelijk om te bouwen naar levensloopbestendige appartementen.

Alle belanghebbenden zijn van begin af aan nauw betrokken bij alle ontwikkelingen. Na gesprekken met buurtbewoners ontstond het idee voor een grote daktuin aan de achterkant. Een stuk aangenamer dan de oude situatie toen zij uitkeken op een plat dak met schoorstenen en airco’s. Datzelfde geldt natuurlijk voor de mensen die straks met uitzicht op bomen en planten achter hun bureau of vergaderplek zitten. Verwachting is dat de bouw van de eerste fase in maart 2019 is afgerond. Inmiddels wordt ook druk gewerkt aan de plannen van de transformatie van het hoofdgebouw.   

- Project gemeentehuis Son en Breugel

Meer informatie: Aron Bogers