26 mei 2015

Bezoekerscentrum DNB uit de steigers

Bezoekerscentrum DNB uit de steigers

In het centrum van Amsterdam wordt zichtbaar hoe de nieuwe gevel van het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank vorm krijgt. De extra diepe bronskleurige kozijnen geven het gebouw een bijzonder en passend ritme.

Het gebouw uit de jaren ’70 krijgt een nieuw gebruik, met een nieuwe installatie en gevel. Daarmee wordt het vrijwel energieneutraal.

De gevel past door zijn verticale geleding mooi in het stramien van Amsterdamse huizen en geeft door de verschillen in brede en smalle ramen een hint over het gebruik van de ruimtes er achter. Op de onderste lagen zal vanaf de herfst het bezoekerscentrum van DNB geopend zijn. De lagen erboven huisvesten een kantoorafdeling, vormgegeven om optimaal activiteit gerelateerd te kunnen werken. In het bestaande casco zijn inmiddels vides gezaagd, waarin binnenkort meer dan verdiepingshoge bomen geplant zullen worden.

De nieuwe gevel is opgebouwd uit bronskleurige geanodiseerde aluminiumprofielen die opvallen door hun breedte en diepte. Wie er langs rijdt ziet de kleur van de profielen veranderen met het (zon-)licht.

Aannemer de Nijs werkt nu aan de laatste loodjes: Het exterieur en interieur van het gebouw wordt vlak na de zomer opgeleverd. U hoeft dus geen moeite te doen om over de schutting te kijken, over een paar maanden is het gebouw openbaar toegankelijk.

- Project De Nederlandsche Bank in Amsterdam
- Interieur De Nederlandsche Bank in Amsterdam

Meer informatie: Tako Postma, Maarten Hooijmeijer