13 oktober 2015

Getransformeerd Beukeloord in gebruik

Getransformeerd Beukeloord in gebruik

Op initiatief van Wonen Meerssen en zorgverlener Envida hebben wij onze Transformatiescan voor bestaande zorggebouwen succesvol toegepast op woonzorgcomplex Beukeloord in Meerssen. Het samen met onze partner HEVO volledig in kaart brengen van de mogelijkheden voor transformatie leidde tot de conclusie dat de gebouwstructuur zeer goed bruikbaar was voor de nieuwe functies. En dat blijkt. Voor de zomervakantie hebben de eerste gebruikers hun intrek genomen in het vernieuwde woonzorgcomplex.

In het opvolgende ontwerp voor de transformatie stonden het thuisgevoel en een goede oriëntatie voor de bewoner centraal. Bij binnenkomst in het vernieuwde zorgcentrum valt de nieuwe ruimtelijkheid direct op. Een nieuwe vide brengt meer licht, lucht en ruimte. Als herkenbaar element voor de bewoners zijn er door het gehele gebouw diverse oudere en nieuwere fotowanden met beelden uit Meerssen en de directe omgeving terug te vinden.

De psychogeriatrische en somatische afdeling hebben dezelfde royale zit-slaapkamers en een centrale woonkamer met verschillende zithoeken. Dat maakt het voor afdelingen mogelijk om in de toekomst te groeien en te krimpen. Naast deze meer specifieke zorgafdelingen biedt het gebouw ook ruimte aan appartementen voor zelfstandig wonende ouderen. Met een herkenbare eigen entree en huiselijke afwerkingen in de algemene ruimten hebben zij een eigen plek. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van alle ondersteunende functies die rondom de binnenkomst zijn gesitueerd – onder meer een bibliotheek, biljartruimte en restaurant.

Het totale plan kent voor zijn omvang een snelle doorlooptijd. In een bouwteam is vanaf DO direct naar de uitvoering toegewerkt. Een bijzonder en enerverend proces met een tevreden opdrachtgever en gebruiker als resultaat!

- project Beukeloord in Meerssen

Meer informatie: Aron Bogers, Adriënne Kolen, Tom Oudijk