10 september 2015

Gewonnen selectie in Bodegraven

Gewonnen selectie in Bodegraven

Samen met Kroon & De Koning (VolkerWessels) won Inbo een selectie voor de nieuwbouw van seniorenappartementen in Bodegraven, een opdracht van woningbouwvereniging Mozaïek Wonen uit Gouda. Vooral de kwaliteit van de heldere plattegronden, de ruimtelijkheid van de algemene ruimten en de algehele plankwaliteit waren doorslaggevend in de keuze voor ons team.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd naast zorgcentrum Rijngaarde in de Dronenwijk, een jaren ’60 uitbreidingswijk in het westelijke deel van Bodegraven. De seniorenappartementen zijn levensloopbestendig en geschikt voor het verlenen van zorg vanuit het naastgelegen zorgcentrum.

Het gebouw kenmerkt zich door zijn alzijdigheid. Door balkons overhoeks te plaatsen is een diversiteit aan woningtypes gerealiseerd en zijn alle buitenruimten goed georiënteerd. Bovendien levert de overhoekse plaatsing een dynamisch architectonisch beeld op. Het compacte volume van vijf lagen is verdeeld in drie horizontale stroken die het gebouw het gevraagde horizontale karakter geven. Door het verbinden van twee verdiepingen creëren we verticale accenten die verspringen per twee lagen. De architectuur verschaalt zodoende het volume en verkrijgt zo zijn specifieke identiteit.

In de kleurstelling spelen we een spel met de rode kleur van het bestaande Rijngaarde. Deze kleur is ook voor de nieuwbouw de basis, aangevuld met een lichte en een donkere tint. Daarmee wordt het bestaande gebouw in zijn waarde gelaten en gaat het een geheel vormen met de nieuwbouw.

Het ontwerp van de algemene ruimten is gericht op ontmoeting. Veel daglicht en royale ontmoetingsruimten veraangenamen de route van gebouwentree naar woningentree en karakteriseren het gebouw.

Meer informatie: Jacques Prins