Winnend ontwerp tender Leeuwesteyn

De Groene Steegjes in Utrecht

01-06-2021

Leeuwesteyn krijgt een nieuwe, knusse woonbuurt: ‘De Groene Steegjes’. Deze buurt bestaat uit een rijk netwerk aan stegen en hoven, die overeenkomt met de historische stadsstructuur van Utrecht. En ligt op een bijzondere locatie; aan het Willem-Alexanderpark en het Amsterdam-Rijnkanaal, op tien minuten fietsen van de Domtoren. Waarom is dit de prijswinnende inzending? Volgens wethouder Klaas Verschuure is het ontwerpteam erin geslaagd om een buurt te ontwikkelen waar de bewoners zich snel thuis zullen voelen en waar zij een hechte community kunnen vormen.

Deze woonbuurt spreekt elke Utrechter aan. Dat was de nadrukkelijke wens van de gemeente. Er is veel variatie in woningtypen en woonsferen; van verfijnd en informeel voor de boven- en benedenwoningen en de woningen aan het hof tot statig en robuust voor de herenhuizen aan de kade. Alle woningen zijn geïnspireerd op de Art Deco-stijl, die elders in Utrecht voorkomt. Daarnaast is van stedelijke anonimiteit geen sprake. Alle woningen hebben een voordeur aan de straat. Dit is een plek van ontmoeting voor de bewoners, net als de gemeenschappelijke buurtkas.

Verder ligt de nadruk bij De Groene Steegjes op het realiseren van een groene en klimaatbestendige woonomgeving. Dit biedt voordelen: Het planten van bomen helpt tegen hittestress. Plantvakken en hoogteverschillen voorkomen wateroverlast. De vele beplanting en de begroeide gevels dragen bovendien bij aan de biodiversiteit. Ook hangen er nestkasten en staan er insectenhotels in de buurt. Uiteraard zijn alle 84 woningen energieneutraal.   

Het ontwerpteam bestaat uit Felixx Landscape Architects, Alba Concepts en Van Wanrooij Projectontwikkeling.

Meer informatie: Bert van BreugelPieter Jonkers