Stads wonen voor leraren

Van kantoorlocatie naar prettig woonklimaat

15-11-2018

‘Sandebak’ is een nieuw Amsterdams appartementencomplex op een plek waar je niet snel woningen zou verwachten. De omgeving is lawaaiig en druk. Ingeklemd tussen snelwegen, spoorlijnen, een ziekenhuis en een grote busremise stond hier ooit een kantoorgebouw. Na de sloop is er een complex verrezen dat het gevecht met de omgeving makkelijk de baas kan.

De grijze baksteen en horizontale stroken prefab beton verwijzen naar het vroegere kantoorgebouw. Maar door subtiele variaties in hoogte en de grote ramen is het meteen duidelijk dat het nu een fijn woongebouw is. Alle woningen hebben een buitenruimte – de kenmerkende serre – die volledig opengezet kan worden en dan een volwaardig balkon is. Gesloten is de serre een extra kamer en middels de grote gebouwde suskast, een buffer tegen het omgevingsgeluid.

‘Sandebak’ is bedoeld voor mensen die teveel verdienen voor sociale huur en te weinig voor een hypotheek, de huurders in het middensegment. Bijzonder is dat een deel van de 106 ruime tweekamerwoningen van 50 m², is gereserveerd voor leerkrachten. Het zijn de allereerste Amsterdamse onderwijzerswoningen. Om de woningen betaalbaar te houden hebben we een gebouw ontworpen met een relatief eenvoudige bouwstructuur. Daardoor bleef er financiële ruimte over voor een hoogwaardige afwerking aan de buitenkant en de grote glazen entreehal op de hoek, een prettige ontmoetingsplek voor de bewoners.

Met de bouw is in een paar jaar tijd een groot kantoorcluster totaal veranderd in een woonomgeving. 'Sandebak' ligt tussen het Student-Hotel (ruim 700 studentenkamers) en de Poort van Toorop (176 huurwoningen) waardoor een logische doorstroom van studentenkamer naar starterswoning ontstaat. Het is een strategische plek voor de jonge startende markt. Opdrachtgever Wonam denkt dat deze locaties kunnen uitgroeien naar “places to be” en “places to come”.

- Project Sandebak, Amsterdam

Meer informatie: Jop Alberts