Son en Breugel kiest voor Inbo

Van kerk tot cultureel dorpshuis

13-12-2019

De bewoners en de gemeenteraad van Son en Breugel kozen voor Inbo’s ontwerp voor de transformatie van de voormalige Sint Petrus Bandenkerk tot cultureel dorpshuis.

Inbo breekt het introverte kerkgebouw letterlijk en figuurlijk open voor de gemeenschap. De inwoners zijn vooral te spreken over de manier waarop de open entree uitnodigt om naar binnen te lopen vanaf het Dorpsplein. Ook de toevoeging van een lichtkunstwerk in de gevel met de contouren van Son en Breugel is goed ontvangen.

De doorlopende transparante plint opent de gevel naar de straat, zodat de nieuwe functies als het theater en de bibliotheek van buitenaf al zichtbaar worden. Binnen baadt de ruime foyer in het daglicht dankzij een lichtstraat in het dak, wat het een prettige ontmoetings-, lees- of werkplek maakt. Daar kunnen de bezoekers verpozen op de brede treden van de centrale trap, die zowel een praktische verbinder is, als ook een podium én een plek om even te zitten met een kop koffie tussen de vele planten.

Het ontwerp van Inbo brengt de diverse functies van het energieneutrale dorpshuis samen op één gedeelde plek die is gebouwd voor de toekomst. Bestaande elementen en materialen worden gerecycled, en het hemelwater wordt opgevangen en gebruikt. De indeling van de ruimte kan eenvoudig worden aangepast voor verschillende soorten gebruik. Dit maakt het dorpshuis een inspirerende omgeving voor de bewoners van Son en Breugel met een sterke toekomstwaarde waar zij trots op kunnen zijn.

Inbo maakte het ontwerp samen met Stam & de KoningCauberg HuygenHuisman & Van MuijenGoudstikker/De Vries. Het team van Inbo dat aan het project werkt bestaat uit Frank Zewald, Jeroen Steenbergen, Willemijn Meeusen, Renée Erens, Aron Bogers.

- Project Dorpshuis, Son en Breugel
- Inbo maakte eerder ook al het ontwerp voor het gemeentehuis van Son en Breugel
- Afbeeldingen: Visualisatiebureau MdB3d