Rijdend NS-personeel komt thuis

Renovatie en herinrichting van NS-kantoor

19-03-2019

Weidse landschappen en korte stadsritten. Een afwisselende treinreis als inspiratie voor renovatie en herinrichting van NS-kantoor.

Voor de NS heeft Inbo het interieur van het kantoor boven station ’s-Hertogenbosch ontworpen, waar rijdend NS-personeel haar standplaats heeft. Het kantoor is in oppervlakte niet groot, maar wordt intensief gebruikt. Dagelijks beginnen en eindigen 250 NS’ers hier hun werkdag en houden pauze in de ontspanningsruimte. Daarnaast is er een kantoor voor 12 medewerkers. 

Voor het ontwerpconcept van het NS-standplaatskantoor en de ondersteunende backoffice heeft architect Joop Tobben zich met zijn team laten inspireren door de ‘Reis van de standplaatsmedewerker’. Deze rijdt door het weidse Nederlandse landschap en een dynamische stedelijke omgeving, maar heeft ook rustmomenten op de standplaats waar hij kan ontspannen en collega’s ontmoet. Joop vertaalde deze reis naar ruimten van verschillende schaalniveaus.

De meeste binnenwanden werden weggehaald en zijn er alleen nog waar ze echt nodig zijn. Door zones te ontwerpen voor rust (concentratie, bellen, overleg), ruis (open werkomgeving) en rumoer (ontmoetingsruimte, kleedruimte) is de overlast naar elkaar geminimaliseerd. De juiste materialen in de juiste omgeving dragen hieraan bij. Er zijn veel planten die het welbehagen zowel in sfeer als in klimaat (luchtvochtigheid) vergroten. 

De pauzeruimte van het kantoorpersoneel is ook de ontmoetingsruimte waar het rijdend personeel gebruik van maakt. Door elkaar spontaan tegen te komen, komen de verhalen van buiten (positief en negatief) als vanzelf ter ore bij ondersteunend personeel op kantoor. Zo houden ze binding met elkaar. 

Voor het interieur is bewust afgeweken van de publieke NS-huisstijl. Er zijn NS-uitingen verwerkt in het interieur, maar niet in dezelfde kleur als in de trein of op de stations. De gebruikers hingen zelf historische foto’s op van het station en de mensen die er werkten, zo creëerden zij hun eigen huiselijke plek. 

Het ontwerp, de renovatie en herinrichting was een Design and Buildopdracht, die Inbo samen met hoofdaannemer Van Asperdt uit Eindhoven uitvoerde. 

- Project NS Standplaatskantoor, ’s-Hertogenbosch

Meer informatie: Joop Tobben, Rodi van der Horst