Klooster als nieuwe hotspot

Transformatie tot onderwijsgebouw

15-10-2018

Om kruisbestuiving en synergie te bevorderen transformeert Breda University of Applied Sciences (BUas, voorheen NHTV Breda) haar hoofdlocatie naar een internationale onderwijscampus. In een integraal ontwerpteam maakten wij, in een intensieve samenwerking met de zeer betrokken medewerkers en studenten, het ontwerp dat de bestaande gebouwen en het landschap tot een inspirerende leeromgeving omvormt. 

Het eerste deel van de transformatie is afgerond. In september namen studenten en medewerkers het voormalig klooster in gebruik, dat werd omgetoverd tot een inspirerend, eigentijds en gezond onderwijsgebouw, in directe verbinding met het heringerichte landschap. 

Het klooster is een gemeentelijk monument dat in 1953 werd gebouwd naar ontwerp van Architecten- en ingenieursbureau Oomen. In ons ontwerp zijn twee bestaande binnenhoven overkapt en bruikbaar gemaakt als. restaurant, mediatheek, koffiebar en academieruimte. Daarmee zijn deze nieuwe atria dé plek om elkaar te ontmoeten en het icoon voor de nieuwe campus. In de omliggende bouwdelen hebben de kamers van de zusters (die er tot 1,5 jaar geleden nog woonden) plaatsgemaakt voor open en flexibel bruikbare kantoor- en onderwijsruimten. 

Het klooster onderging met de transformatie een grote verduurzamingsslag. Dat begint uiteraard met het hergebruik zelf; het toont maar weer dat kwaliteit zijn (toekomst)waarde heeft. Ook gedrag is onderkend als een belangrijke factor. Daarom lag de focus in het ontwerp op gezondheid en duurzaam gedrag. In samenwerking met Breda University of Applied Sciences is een mobiliteitsplan opgesteld gericht op duurzaam vervoer van en naar de campus. De campus zelf krijgt vorm door een tussenstraat en de voormalige nogal stenige parkeerplaatsen om te vormen tot een groene, parkachtige omgeving met veel mogelijkheden voor recreatief sporten en bewegen, vrij toegankelijk voor iedereen. De nieuwe atria hebben royale trappen die uitnodigen de trap te nemen. Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat zijn de gevels geïsoleerd en er is een geheel nieuwe energiezuinige installatie ingebracht. Het gebouw is aangesloten op stadsverwarming en de nieuwe daken liggen vol PV-panelen. Alle verlichting is uitgevoerd in LED. 

Momenteel wordt hard gewerkt aan de volgende fase: de verbouwing en van de twee bestaande BUas gebouwen en de inrichting van het tweede deel van het campusterrein. Het geheel moet september 2019 gereed zijn. 

De Breda University of Applied Sciences campus is ontworpen door Inbo, Culd, Deerns, Pieters Bouwtechniek en DGMR, Brink Groep verzorgt het projectmanagement. 

- Project Onderwijscampus BUas, Breda

Meer informatie: Josine van Gulik, Bert van Breugel, Pieter Keijzer