Groene oase in Shanghai

Transformatie van bestaande gebouwen

16-02-2017

Het eerste wat ons opviel toen we het voormalige industrieterrein bezochten, was de ligging in de bocht van de rivier Yujingpu. Een prachtige plek, waar nu totaal geen gebruik van gemaakt wordt doordat er alleen maar achterkanten aan grenzen. En dat terwijl het terrein zelf eigenlijk heel mooi is, met prettige groene hoven tussen de gebouwen. Kortom een geweldige kans voor een transformatie tot levendige werkomgeving. 

Door de snelle groei die Shanghai in de afgelopen 20 jaar doormaakte, zijn er downtown veel van dit soort relatief kleinschalige ontwikkelingen op voormalige fabrieksterreinen. Vaak zijn dit soort plekken met een paar strategische ingrepen slim te transformeren tot hip mixed-use gebied, waar het  groeiende culturele aanbod en startups een leuke thuisbasis vinden. 

In ons geval zat de strategische ingreep in het doortrekken van een bestaande weg, waarmee we een ‘shortcut’ in de bocht van de rivier creëren. Daardoor kan de weg langs het water vervallen. Dat maakt het mogelijk de werkomgeving met lommerrijke patio’s tussen de gebouwen te verbinden met een groen wandelgebied langs het water. Resultaat is een groene oase in de stad. 

De bestaande gebouwen zijn sterk verouderd en worden getransformeerd. De massa moet van de overheid exact de contouren van de bestaande bebouwing volgen. De kantoren, ateliers, horeca en ondersteunende voorzieningen organiseren we in de gebouwen rond de groene patio’s. De architectuur is een hedendaagse interpretatie van traditionele Chinese elementen. Grote raamopeningen leveren prettige lichte ruimten op. De bouw start in maart. 

Meer informatie: Aron Bogers, Mark Dekker, Shuying Lin, Niels Kranenburg