Eerste paal laatste fase Het Schouw

195 sociale huurwoningen in Amsterdam

01-07-2019

12 Juni wordt de eerste paal geslagen van de 195 sociale huurwoningen in Amsterdam Noord, die de laatste fase vormen van een project, waar Tako al 20 jaar aan werkt. 

In opdracht van Stadgenoot maakten we het ontwerp voor het middengebied van Het Schouw, net naast het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Het is een groot bouwblok dat uit 3 gebouwen bestaat die allemaal heel verschillende woningtypes bevatten. De dubbele benedenwoningen zijn specifiek bedoeld voor grote gezinnen en hebben een eigen voordeur aan de straat. Daarboven zijn in een gebouw appartementen voor gezinnen, in een ander gebouw appartementen voor ouderen en in het gebouw langs de Weeversweg zijn studio’s, driekamerappartementen en 8 mindervaliden-woningen. Parkeren is georganiseerd op de binnenhof en rondom ligt de Heemtuin, die al heel lang onderhouden wordt door vrijwilligers, met een heel gedifferentieerde beplanting, die een groot aantal inheemse diersoorten huisvest. 

Voor Tako Postma is dit echt een bijzonder project. Toen hij 20 jaar geleden begon te werken in Amsterdam was het zijn eerste gewonnen architectenselectie. Destijds ging het om de transformatie van Het Schouw, een traditioneel verzorgingshuis van 13 verdiepingen. “We wonnen de selectie omdat we durfden voor te stellen de helft van het gebouw te slopen”, vertelt Tako, “maar het was duidelijk dat dat wel vertraging zou opleveren". En dat klopte. Na veel plannen en discussie besloten de zorginstelling en de woningcorporatie om toch maar het hele gebouw te slopen. We maakten samen met Urhahn een stedenbouwkundig plan voor de transformatie naar een woongebied waarin ouderen en jongeren kunnen wonen. Het eerste gebouw in dat plan heb ik samen met Jan Hoedemaker gemaakt. In aparte bouwdelen zijn er koop- en huurwoningen in opgenomen en ook een aantal groepswoningen voor dementerende ouderen en een dienstencentrum met restaurant. Het tweede gebouw, met een vergelijkbaar programma, is twee jaar later in 2010 opgeleverd en maakte ik met Trude de Vroomen en Wilco van Oosten. Het zijn stoere baksteenblokken geworden, die duidelijk verschillen door de toevoeging van een helder gekleurd ander materiaal. 

het_schouw_teaser6.jpg het_schouw_teaser7.jpg

Die beide gebouwen werden gebouwd voordat het oorspronkelijke tehuis gesloopt was, zodat de oudere bewoners in 1 keer konden verhuizen. Maar toen werd het crisis en bleef het middenterrein leeg. Het is behoorlijk eervol dat Stadgenoot, ondanks nieuwe stedenbouwkundige inzichten en andere bemensing, ons 10 jaar later opnieuw opdracht gegeven heeft. Met Louise de Hullu maakte ik een nieuw ontwerp, dat van deze tijd is, maar toch ook vanzelfsprekend aansluiting vindt bij de twee eerdere gebouwen. Het wordt in opdracht van Stadgenoot gebouwd door Thunissen. Hiermee is in 2021 de cirkel rond en het gehele buurtje van ca 500 woningen in 9 gebouwen opgeleverd. Ik ben er behoorlijk trots op dat het inderdaad een gemengde woonbuurt is, waarin alle grote bomen zijn blijven staan en de bijzondere natuurtuin een belangrijke rol speelt voor alle bewoners, tot en met de vlinders.” 

- Project Het Schouw, Amsterdam

Meer informatie: Tako Postma, Louise de Hullu, Wilco van Oosten