Community building

Transformatie BUas campus

05-04-2019

Kloostertuin getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplek voor Breda University of applied sciences.

“Oliver is tijdens zijn ontdekkingstocht op de Campus verrast door alle faciliteiten en mogelijkheden. Ook bij de academies vindt hij mooie werkplekken. De begane grond van het klooster is omgetoverd tot een grote open ruimte met veel licht en diverse ontmoetingsplekken, hier kan goed gewerkt, gerust, gegeten en gekletst worden.” 

Dat is een van de fragmenten uit het ‘Campus Bidbook’ waarmee Breda University of applied sciences (BUas) in 2015 een tender uitschreef voor een nieuwe onderwijscampus. Het bidbook, opgesteld door studenten, gaf een duidelijk signaal: de campus moest vooral een inspirerende ontmoetingsplek worden. “Studenten hoeven niet naar de stad, de campus is echt een onderdeel van de stad. Na een lange dag kun je er blijven eten of tijdens een tussenuur een lekker broodje halen.” 

Het voormalig Maria Mater Dei klooster, getransformeerd tot onderwijsgebouw, fungeert nu als dé plek waar de BUas community van studenten, medewerkers en bezoekers elkaar ontmoet. Twee kloostertuinen werden overkapt. De grootste fungeert nu als foodcourt, mediatheek en entree voor het ‘domeinToerisme’. De kleinere is ingericht als community ruimte voor Hotel en Facility Management. De derde kloostertuin is entreehof geworden. 

Inmiddels wordt hard gewerkt aan de tweede en derde fase van de BUas campus. Nog twee gebouwen worden verbouwd en het tweede deel van het landschap wordt aangelegd. Eind van het jaar zijn er in alle gebouwen én buiten volop community ruimten, waar studeren, ontmoeten en ontspannen hand in hand gaan. 

De BUas campus is een totaal engineering ontwerp van Inbo, Culd, Deerns, DGMR en Pieters Bouwtechniek. Het interieurontwerp kwam tot stand in samenwerking met ontwerpbureau B&W onder supervisie van Inbo. 

- Project onderwijscampus BUas, Breda

Meer informatie: Josine van Gulik, Bert van Breugel, Pieter Keijzer