Alles komt samen in nieuwbouw NLR

Hypermodern, toekomstbestendig en duurzaam onderzoekscentrum

12-10-2018

Eind juni opende ons ontwerp voor de nieuwbouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse officieel zijn deuren. De organisch gegroeide faciliteiten in de Noordoostpolder waren aan vernieuwing toe. Zowel ruimtelijk als organisatorisch is met de nieuwbouw een grote stap voorwaarts gezet. Om versplintering van de hoogstaande knowhow tegen te gaan, zijn alle faciliteiten onder één dak gebracht in een modern en toekomstbestendig onderzoekscentrum. Van stresstests van onderdelen tot microscopisch materiaalonderzoek en van windtunneltesten naar het maken van composiet prototypes. Alle specialismes komen nu samen met als grootste ambitie: meer kennisuitwisseling en samenwerking binnen de organisatie. 

De nieuwbouw is ruimtelijk en functioneel flexibel dankzij de generieke opzet van het gebouw. Krimp, groei en ontwikkeling van de testfaciliteiten zijn hierdoor goed mogelijk. De kantooromgeving voorziet medewerkers van het NLR in de behoeften voor zowel ontmoeting, teamwerk als beveiligd en geconcentreerd onderzoek. Een ‘centrale straat’ van 180 meter lang scheidt de proefopstellingen en de kantooromgeving van elkaar. De verschillende beveiligingsschillen in het complex voorkomen dat bezoekers en medewerkers informatie tot zich krijgen die niet voor hen is bestemd. 

Er is veel aandacht besteed aan de duurzaamheidsambitie van NLR. De energievraag van de onderzoeksfaciliteiten in het centrum is groot en complex. Testfaciliteiten mogen elkaar niet beïnvloeden, dus bleek een duurzame energiedrager nodig die specifieke oplossingen biedt voor bijzondere situaties. Zo worden piekbelastingen van de windtunnels opgevangen door gebruik te maken van vijverkoeling en komt het basisklimaat van het complex tot stand met behulp van bodemopslag. 

Het gebouw is onderhoudsarm ontworpen. Zonwering is een architectonisch onderdeel geworden van de grote gevelopeningen waarbij een combinatie van zonwerende coating en maatwerk zeefdruk externe zonwering overbodig maken. Omdat het NLR een voorloper is in de ontwikkeling van composiet productietechnieken, heeft Inbo dit terug laten komen in het materiaalgebruik van de gevels. Grote naadloze composiet gevelelementen zorgen voor rust en eenvoud in beeld. Een bijzonder object in een uitgestrekte polder.

- Project NLR, Marknesse 

Meer informatie: Hans Toornstra, Tom Oudijk, Kevin Battarbee