February 2016 - The power of the collective

Pleasant working in renewed office

De Nederlandsche Bank (DNB) wanted to change their way of working into a more active related manner. That’s why we designed a diverse working environment for the renovation of their branch office in the center of Amsterdam. The approximately 170 DNB employees working here can choose daily from different types of workplaces in an open, transparent setting, where they want to work.

Architect Tako Postma: "We gave the office floors a warm homely atmosphere. The new large voids with tall plants are important for the spacious feeling, they establish a visual and functional connection between the floors. It is nice to see that employees recognize this atmosphere instantly and effortlessly embrace their new working environment."

With the renovation we made a huge step in the sustainability of the building. The 70’s structure of the building and the basement are preserved. A new façade with an entirely new interior behind it have prepared the building for the future. Despite the limited floor heights the rooms bathes in natural lighting. With an A+ energy label the building complies to all the contemporary conditions.

In addition to the four office floors, the building also houses the DNB visitor center, which was opened last fall by the Dutch Queen Maxima. Behind the transparent facade, visitors get a glimpse behind the scenes of DNB and an understanding of the complexities of money and economics. With a doubled number of visitors they too react enthusiastically to this new housing.

- Project De Nederlandsche Bank in Amsterdam 

More informationTako PostmaMaarten HooijmeijerRodi van der Horst