Town hall Son en Breugel

A flexible town hall

19-12-2018

The town hall consisted of two parts, which each have been approached differently. The striking main building dates from the 1960s. A unique composition, built from concrete, dimension stone and large glass walls in steel frames. A municipal monument that defines the village. This building will be transformed during the second phase. The town hall was expanded in the 1980s with the addition of an adjacent building. This second building has now been replaced.

The new design fits within the plethora of era represented in the characteristic town centre of Son en Breugel. Modern and modest, with large windows and generously detailed masonry. It has been placed somewhat backward relative to the building from the 60s, which results in an added focus on the monumental part of the municipal office. The new building will mainly function as an office for the civil service of Son en Breugel. The officials will work above the shops, which are planned to be located in the base of the building. This would strengthen the lively shopping district of the town in Brabant.

Thanks to a range of energy-saving measures, the new building is energy-neutral. These measures include the use of high-quality insulation and a special roof light design that incorporates solar panels. The building’s interior will be spacious and transparent, with workspaces designed around a central open space. But the real asset of this building is its flexible design. Suppose that its function as an office were to be terminated due to a municipal reorganisation or a change in structure, the building could easily be converted into apartments that would last for the duration of its life.

All stakeholders have been closely involved in the development from the earliest days. During the discussions with the local residents, the idea emerged to create a large roof garden at the back of the building. Much more pleasant than the former situation, in which their view was that of a flat roof with chimneys and air conditioners. Obviously, the same applies to the people who will have a view of trees and plants from the comfort of their desk or meeting halls. The first phase is expected to be completed by the end of March 2019. Meanwhile, the development of the plans for the transformation of the main building is in full gear.

Further information: Aron Bogers